Bal Ormanları Eylem Planı bal üretimini arttırdı

Tarım ve Orman Bakanlığınca orman köylüsünün gelirinin artırılması çalışmaları kapsamında Orman Genel Müdürlüğünün yürüttüğü, “Bal Ormanları Eylem Planı” çerçevesinde ormanlar oluşturulmaya başlandı.

Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü bu doğrultuda sorumluluk alanındaki illerden Diyarbakır, Siirt, Şırnak, Batman, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman’da 20 bal ormanı oluşturdu.

Sunduğu ekolojik katkının yanı sıra bal özü taşıyan bitkilerin ekim ve dikimiyle de kurulduğu bölgede bitki örtüsünü zenginleştiren bal ormanları, yörede arıcılık faaliyetinin artmasını sağladı.

Daha önce sadece kendi ihtiyacı için bal üretimi yapanlar, arıların beslenebileceği alanın genişlemesiyle kovan sayısını artırdı. Ticari amaçla üretime yönelenlerin gelirinde de artış oldu.

“Bal ormanları bölgedeki göçü tersine çevirdi”

Şanlıurfa Orman Bölge Müdürü Mehmet Zeki Bayıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sorumluluk sahalarında 20 bal ormanının bulunduğunu, bu yıl bölgeye kazandırılacak 7 bal ormanıyla sayının 27’ye yükseleceğini söyledi.

Arıcılığın geliştirilmesine yönelik ağaçlandırma, toprak muhafaza, erozyon kontrol ve rehabilitasyon gibi çalışmalarla bal özü taşıyan ağaç ile bitkilerin ekim ve dikimiyle oluşturulan sahaların bal ormanı statüsü taşıdığını ifade eden Bayıcı, bu alanlarda bal özü taşıyan akasya, badem, mahlep ve Antep fıstığı ağaçları ile geven, kekik gibi yöreye özgü çiçek açan ağaç ve bitki türlerini kullandıklarını belirtti.

Bal ormanlarıyla ülkede arıcılığın desteklenmesi, bal üretiminin maksimum seviyeye getirilmesi, ülke ekonomisine katkı sağlanması ve bölgeden göçün tersine çevrilmesinin amaçlandığını kaydeden Bayıcı, “Bal ormanları bölgemizdeki göçü tersine çevirdi, geri dönüşlerle köyler de yeniden canlandı.” ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir