Almanya, Türkiye’yi yüksek riskli ülke ilan etti

Alman hükümeti, günlük vaka sayısının 55 bini aştığı Türkiye’yi enfeksiyon riskinin yüksek olduğu bölgeler listesine dahil etti. Yeni sınıflandırma 11 Nisan Pazar gününden itibaren geçerli olacak.

DW Türkçe’nin haberine göre Alman Robert Koch Enstitüsü (RKI), internet sitesinde Türkiye’nin risk durumuyla ilgili güncelleme yaptı.

Almanya, günlük vaka sayısı 55 binin üzerine çıkan Türkiye’yi özellikle enfeksiyon riskinin yüksek olduğu ülkeler listesine dahil etti. Türkiye’nin daha önce “risk bölgesi” olan statüsü böylece “yüksek insidans bölgesi” olarak değiştirildi. Almanya Dışişleri Bakanlığı, son yedi günlük vaka sayısının 100 bin kişide 200’den fazla hale gelmesi nedeniyle bu değişikliğin gerçekleştiğini açıkladı.

Yurtdışından Almanya’ya giriş yapanlar ve giriş tarihinden önceki 10 gün içerisinde bir risk bölgesinde ya da yüksek riskli bölgede bulunanlar, Almanya’ya giriş yaptıktan sonra 10 gün karantinada kalmakla yükümlü. Bir virüs varyasyonları bölgesinde bulunanların karantina süresi ise 14 gün.

Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) sayfasında yer alan bilgilere göre Türkiye’nin yanı sıra bugün Hırvatistan, Ermenistan ve Ukrayna da enfeksiyon riskinin çok yüksek olduğu bölgeler listesine alındı. Yeni sınıflandırma 11 Nisan Pazar gününden itibaren geçerli olacak. 40’tan fazla ülkenin bulunduğu listede Almanya’nın komşusu olan Hollanda, Polonya ve Çekya gibi Avrupa ülkeleri de bulunuyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Alman vatandaşlarına seyahat uyarısı

Almanya Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin enfeksiyon riski bakımından statüsünün değiştirildiğine dikkat çekti. Bakanlığın Alman vatandaşlarına yönelik Türkiye’ye “zorunlu olmayan, turistik amaçlı seyahatlerden” kaçınması uyarısı sürüyor. Uyarı metninde Türkiye Sağlık Bakanlığının ve Dünya Sağlık Örgütünün yeni vaka sayılarıyla ilgili açıkladığı tablolar da paylaşıldı.

Alman Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Türkiye’ye hava, kara ve denizyollarının açık olduğu, İran’dan karayoluyla Türkiye’ye girişlerde, Türkiye’den Yunanistan’a çıkışlarda, Türkiye ile Gürcistan arasındaki giriş ve çıkışlarda kısıtlamaların ise yürürlükte olduğu belirtildi.

Seyahat için yerine getirilmesi gereken şartlar;

Statü değişikliğinin ardından Alman vatandaşlarına Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısında bulunan Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye gidişte ve Almanya’ya dönüşte şartların ağırlaşacağını açıkladı

  • Zorunlu olmadıkça turistik amaçlı seyahatler yapılmamalı
  • HES kodu alınması zorunludur
  • Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı elektronik form doldurulmalı
  • Negatif sonuçlu test belgesi seyahat sırasındaki kontrollerde ibraz edilmeli
  • Türkiye’ye gidişte en fazla 72 saat önce PCR testi yaptırılmalı
  • Türkiye’den Almanya’ya dönüşlerde en fazla 48 saat önce PCR testi yaptırılmalı
  • Almanya’ya dönüldüğünde negatif test sonucu alınsa bile karantinaya girilmeli

Kaynak: Dünya Gazetesi, DW Türkçe, Sputnik Türkiye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir