TCMB yıl sonu enflasyon tahminini % 38’e yükseltti

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon tahminlerini yükselttiklerini açıkladı. 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 38’e çektiklerini duyuran Fatih Karahan, 2025 yıl sonu beklentisinin yüzde 14, 2026 yıl sonu beklentisinin ise yüzde 9 olduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Merkez Bankası İdare Merkezi’nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, yılın 2. Enflasyon Raporu’nu paylaştı.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, orta vadeli tahminler oluşturulurken enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği ve ekonomi politikalarındaki eşgüdümün korunacağı bir görünümünün esas alındığını belirtti.

Fatih Karahan, bu çerçevede, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncelleyerek yüzde 38’e çektiklerini açıkladı. Fatih Karahan ayrıca, 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduklarını söyledi.

Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedeflediklerini belirten Fatih Karahan, “Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 34 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21’e tekabül etmektedir.” dedi.

Fatih Karahan ayrıca, enflasyonun mayıs ayında yüzde 75-76 ile zirveyi göreceğini, haziran ayından itibaren ise istikrarlı bir şekilde düşmeye başlayacağını söyledi.

Fatih Karahan yaptığı açıklamada, “Para politikasındaki kararlı duruşumuz, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecektir. Böylelikle, yılın geri kalanında enflasyonun istikrarlı olarak gerileyeceği dezenflasyon dönemine gireceğiz. Bu dönemde, olumlu yöndeki baz etkileri ve daha önemlisi enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün devamı etkili olacaktır. ” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir