İran ve Rusya, dijital paralarla ödeme başlatmayı planlıyor

İran ve Rusya,ödemelerin yapılmasına yönelik yeni yöntemlerin başlatılması üzerinde çalışıyor. İran’ın Rusya Büyükelçiliği ticaret ataşesi Rahimi Mohsen, İzvestia’ya bunların arasında merkez bankalarının dijital para birimlerinin ve dijital finansal varlıkların (DFA’lar) yer aldığını söyledi.

Şöyle ekledi: Bu seçenekler eyaletler arasındaki ticareti kolaylaştırabilir ve potansiyel olarak yaptırımların etkisini azaltabilir. Zorluklar devam etse de yeni ödeme yöntemlerine yönelik altyapı ve düzenlemelerin oluşturulması gerekiyor. Ancak Rahimi Mohsen, İran’ın bu kararları uygulamak için Rusya ile işbirliği yapmayı planladığını vurguladı.

Dış Ticareti ve Uluslararası Ekonomik İlişkileri Geliştirme Konseyi Başkanı Maxim Chereshnev, artık ödemelerin dolar ve euro cinsinden yapılmasının imkansızlığı nedeniyle Rusya ve İran’ın ulusal para birimlerini kullanmaya başladığını söyledi. Ancak dönüşüm zorlukları ortaya çıkar. Ve ayrıca İran’daki piyasa faiz oranı ile devlet faiz oranı arasındaki tutarsızlık nedeniyle. Chereshnev, ödemelerin DFA’lar ve merkez bankalarının dijital para birimleri aracılığıyla başlatılmasının ticareti kolaylaştırabileceğinden emin.

Ayrıca İran’la ortaklık stratejik önem taşıyor. Uzman, bunun ülkemizin Orta Doğu ve Orta Asya’daki nüfuzunu güçlendirmemize olanak sağladığını da sözlerine ekledi.

Finam Financial Group analistlerinden Nikolai Dudchenko, yeni ödeme yöntemlerinin kullanımının, Rusya ile ticaret yapmaya devam eden diğer ülkelerle bu tür karşılıklı anlaşmalara daha sonraki geçişte bir emsal teşkil edebileceğini söylüyor.

Kaynak: https://iz.ru

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir