Balon balığı avcılığının desteklenmesi ile ilgili usul ve esaslar yeniden belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2024/8) , 13.044.2024 tarih 32516 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu Tebliğ; 1/1/2024-31/12/2026 tarihleri arasında, Su Ürünleri Bilgi Sistemine (SUBİS) kayıtlı, geçerli ruhsat tezkeresine sahip bir balıkçı gemisi ile su ürünleri avcılık faaliyeti yapan ve istilacı balon balıklarından Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus suezensis, Lagocephalus guentheri, Tylerius spinosissimus, Lagocephalus lagocephalus, Sphoeroides pachygaster, Torquigener flavimaculosus türlerinin Akdeniz ve Ege Denizine kıyısı olan illerde avcılığını yapan balıkçılara verilecek destekleme ödemesine ve destekleme kapsamında avlanan balon balıklarının ekonomiye kazandırılmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Destekleme kapsamında avcılığı yapılacak balon balığı türü Lagocephalus sceleratus türü ve Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus suezensis, Lagocephalus guentheri, Tylerius spinosissimus, Lagocephalus lagocephalus, Sphoeroides pachygaster, Torquigener flavimaculosus türleridir.

Balon balığının Lagocephalus sceleratus türünün 150.000 adede kadar (150.000 adet dâhil) her bir adedi başına 25 Türk Lirası destekleme ödemesi yapılacak.

Balon balığının Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus suezensis, Lagocephalus guentheri, Tylerius spinosissimus, Lagocephalus lagocephalus, Sphoeroides pachygaster, Torquigener flavimaculosus türlerinin 125.000 adede kadar (125.000 adet dâhil) her bir adedi başına 10 Türk Lirası destekleme ödemesi yapılacak.

Balon balığı alımı, her destekleme yılının Aralık ayına ait son iş günü mesai bitimine kadar yapılır ancak daha öncesinde Lagocephalus sceleratus balon balığı türü için 150.000 adede kadar (150.000 adet dâhil) ve Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus suezensis, Lagocephalus guentheri, Tylerius spinosissimus, Lagocephalus lagocephalus, Sphoeroides pachygaster, Torquigener flavimaculosus balon balığı türleri için 125.000 adede kadar (125.000 adet dâhil) ulaşıldığında, Genel Müdürlük tarafından SUBİS üzerinden alım durdurulur ve aynı gün içerisinde Genel Müdürlüğün internet sitesi üzerinden ilan edilecek.

27 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2021/20) ise yürürlükten kaldırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir