AB’nin organik tarıma verdiği 12 milyar Euro’luk destek etkisiz oldu

Avrupa Sayıştayı’nın son denetim raporu, üye ülkelerin AB fonlarını tutarsız bir şekilde uyguladığını ve organik tarımın temel prensiplerini göz ardı ettiğini ortaya koydu.

Avrupa Sayıştayı’nın (ECA) 23 Eylül 2024 pazartesi yaptığı denetimde, 2014’ten bu yana organik tarımı desteklemek için aktarılan yaklaşık 12 milyar avroluk AB parasının üretimi artırmaya yardımcı olmadığı ortaya çıktı.

Denetçiler, çiftçilerin AB fonları karşılığında organik ürün üretmelerini gerektiren koşulların bulunmaması ve organik tarımın varsayılan çevresel faydalarının ölçülememesinin , toplam AB gıda pazarının yalnızca %4’ünü oluşturan organik üretim oranının nispeten çok düşük olmasının temel nedenleri olduğunu tespit etti.

AB, sektör için bağlayıcı olmayan bir hedef olarak organik tarım yapılan tarım arazilerini 2030 yılına kadar %25 oranında artırmayı belirledi, ancak AB ülkeleri arasında tanımlarda önemli farklılıklar olması nedeniyle bu hedefin büyük ihtimalle tutturulamayacağı raporda, AB yönetiminin “ölçülebilir hedefler”, “kilometre taşları ve zaman çizelgeleri” ve “ilerlemeyi izlemek için göstergeler” tasarlaması önerildi.

Organik tarım için tarım arazilerinin kullanımı AB ülkeleri arasında büyük farklılıklar göstermektedir; Bulgaristan, İrlanda, Malta, Hollanda ve Polonya’da %5’ten az bir alan organik tarıma ayrılırken, Avusturya’da bu oran %25’in üzerindedir.

AB denetçileri, “Yeniden yola girmek için Avrupa’da organik tarım uygulamalarının benimsenmesinin iki katına çıkması gerekiyor” uyarısında bulunarak, Ortak Tarım Politikası (OTP) kapsamında 2027 yılına kadar sektöre 15 milyar avro daha aktarılmasının planlandığını kaydetti .

Denetim ayrıca, organik çiftçilere tahsis edilen AB parasının “tutarlı bir şekilde uygulanmadığını”, zira fonların yetiştiricilerin ürün rotasyonu veya hayvan refahı standartlarını (organik çiftçiliğin temel prensipleri) uygulayıp uygulamamasına bakılmaksızın akmaya devam ettiğini buldu. AB’nin gözlemcisinin gündeme getirdiği bir diğer kırmızı bayrak ise organik çiftçilerin organik ürünler ekerken organik olmayan tohumlar kullanmak için izin alma konusundaki “ortak yasal uygulama”ydı.

Organik tarım, birincil üretimin çevresel ve iklimsel etkisini azaltırken çiftçilere makul ekonomik getiriler sağlamayı amaçlayan bir plan olan 2020 AB Çiftlikten Çatala stratejisi kapsamında bir AB hedefi olarak duyurulmuştu  . Ancak AB denetçileri, o zamandan beri belirli bir politika veya yasal önlem önerilmediğini üzülerek belirtti.

Lüksemburg merkezli kuruluş, Avrupa Komisyonu’nu organik sektör için “kapsamlı bir AB politikası” oluşturmaya, üye ülkeleri de sektörü desteklemek için ulusal politikalar belirlemeye çağırdı.

Denetimden sorumlu ECA üyesi Keit Pentus-Rosimannus, organik tarım yapılan arazi alanlarını artırmanın “kalıcı başarı için yeterli olmadığını” belirterek, bilgili tüketicilerin teşvik ettiği gelişen bir endüstri yerine tamamen AB fonlarına bağımlı bir sistemin geliştirilmesinin tehlikeleri konusunda uyardı.

Pentus-Rosimannus bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, “Komisyondan sadece bölgeyi veya araziyi değil, aynı zamanda pazarı ve üretimi de teşvik edip edemeyeceğimizi ve nasıl teşvik edebileceğimizi yeniden değerlendirmesini istiyoruz, böylece çiftçiler üretimi artırmak için pazara ulaşabilirler” dedi.

Alman Profesör Peter Strohschneider,  4 Eylül’de Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’e sunulan Tarım Stratejik Diyaloğu’nda,  biyolojik gıda üretiminin tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için “organik üretimin yanı sıra tarımsal ekolojik çiftçilik uygulamalarının” artırılması gerektiğini vurguladı .

Brüksel merkezli organik gıda ve çiftçilik şemsiye örgütü IFOAM Organics Europe, “Avrupa organik hareketi, AB kurumlarının Stratejik Diyalog’un önerilerini, özellikle Komisyonun ilk 100 gününde açıklanacak olan AB’nin ‘Tarım ve Gıda Vizyonu’nda nasıl hayata geçireceğini görmeyi sabırsızlıkla bekliyor” dedi. 

Kaynak: https://www.euronews.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir