El Salvador’un Devlet Başkanı Nayib Bukele, Bitcoin’in ülkenin ekonomisine katkıda bulunmasına rağmen beklenen benimsenme seviyesine ulaşmadığını açıkladı.
TIME dergisiyle yaptığı röportajda Bukele, ülkenin Bitcoin stratejisini genel olarak “net pozitif” olarak değerlendirdi ancak benimsenme oranlarının düşük kaldığını belirtti.
Eylül 2021’de ülkeyi Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak kullanan ilk ülke yaptı , küresel manşetlere çıktı ve büyüyen kripto para topluluğunun dikkatini çekti. Bukele, Bitcoin ATM’leri kurdu, jeotermal enerjili bir “Bitcoin şehri” inşa etme planlarını duyurdu ve bu hareketin yabancı yatırım çekeceğini ve birçoğu banka hesabı veya internet erişimi olmayan, dijital cüzdanlardan bahsetmeye bile gerek yok Salvadorlulara fayda sağlayacağını övündü. Danışmanlar bunun bir halkla ilişkiler gösterisi olduğunu kabul ediyor. Miami merkezli bir lobicinin söylediğine göre, “Biz buna Büyük Yeniden Markalaşma diyoruz. Dahiyane bir hareketti.” “El Salvador’un yeniden markalaşması için bir halkla ilişkiler şirketine milyonlarca dolar ödeyebilirdik. Bunun yerine Bitcoin’i benimsedik.”
Politika olarak, hile başarısız oldu. El Salvador’un ulusal rezervlerinin bir kısmını kriptoya yatırmak birçok yabancı yatırımcı veya Uluslararası Para Fonu tarafından iyi karşılanmadı. Bugün Bukele, Bitcoin’in sıradan Salvadorlular arasında “umduğumuz kadar yaygın bir şekilde benimsenmediğini” kabul ediyor. %12’den azı tek bir işlem yaptı. Ancak bu hareket istenen etkiyi yarattı ve El Salvador’u şiddetten başka bir şey için haritaya koydu. Bukele, “Bize marka verdi, yatırımlar getirdi, turizm getirdi” diyor.
Bukele, Salvadorluların günlük ödemelerinde Bitcoin’in önemli bir rol oynamaya başladığını ifade etti ve hükümetin kimseyi bu dijital varlığı benimsemeye zorlamadığını, sadece bir seçenek sunduğunu vurguladı. “Beklediğimiz kadar benimsenmedi,” diyen Bukele, daha fazla benimsenme beklediğini ancak ülkenin özgürlüklerine olan bağlılığının devam ettiğini sözlerine ekledi.
Devlet Başkanı ayrıca, insanların Bitcoin kullanmasını destekleyerek, bu dijital varlıkla gelecekte kazanç elde edebileceklerine inandığını belirtti.
Bitcoin’in markalaşma, yatırım ve turizm gibi alanlarda El Salvador üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti ve küçük gecikmelerin olumsuz sonuçlar doğurmadığını, aksine ülkeye katkı sağladığını vurguladı.
2021’de Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak kabul ederek bu alanda öncü olan El Salvador, bu hamleyle global bir dikkat çekti. Bukele, ülkenin Bitcoin rezervlerinin şu anda 5.858K BTC olduğunu ve bu rezervlerin 345.61 milyon dolar değerinde olduğunu belirtti.
Ayrıca, ülke Bitcoin’i “itibari para birimleriyle karşılanamaz hale gelene kadar” günde 1 BTC aktif olarak satın almaya devam ediyor.
Bukele, El Salvador’un bu stratejiyle dünyanın en zengin ülkelerinden biri haline geldiğini ve “şu anda dünyanın en büyük fonlarına sahip olduğunu” söyledi.
El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, ülkesinde Bitcoin’in benimsenmesi hakkında karmaşık duygular besliyor.
TIME dergisiyle yaptığı röportajda Bukele, dijital varlıkla ilgili bazı eleştirilere rağmen, Bitcoin’in ülkede genel olarak olumlu ilgi gördüğünü belirtti.
Bitcoin’in benimsenmesi konusunda “ilk hamleyi yapan” olarak El Salvador, bu stratejiden küçük bir avantaj elde ettiğini ifade etti.
Bukele, “Çok daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum. Bunu büyük bir başarı olarak görmüyorum,” diyerek beklentilerinin tam olarak karşılanmadığını açıkladı.
Ancak başkan, olumlu sonuçların olumsuzluklardan daha ağır bastığına ve Bitcoin stratejisinin ülkeye net pozitif bir etkide bulunduğuna hala inanıyor.
Kaynak: https://time.com