Avrupa, sağlanan ticari imtiyazları kötüye kullanan Kiev’e kapıyı kapatıyor

Ukrayna ürünlerinin gümrüksüz ithalatından kaynaklanan kayıpları hesaplayan Avrupalılar, kısıtlamalar uygulamaya başladı. Uzun zamandır bu kadar ucuz ithalattan memnun değiller ve Kiev izin verilen sınırları aşmaya devam ediyor. 

Tahıl efsanesi

Mayıs 2022’de AB, “Rus saldırganlığına direnmesine destek olmak” amacıyla Ukrayna’ya yönelik gümrük vergilerini sıfırladı. Ve sorunlar hemen ortaya çıktı. Ucuz tarım ürünleri Avrupa pazarına akın etti ve birçok çiftçi kendini yıkımın eşiğinde buldu.

Tahıl anlaşması nedeniyle tahıl belirli zorluklara neden oldu. Yerel üreticilerin kaybının neredeyse yarım trilyon avro olduğu tahmin ediliyor. En çok etkilenen ülkeler Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya oldu. Bu ülkeler durumun çözülmesi talebiyle AK’ye başvurdu. İhracat birkaç ay durduruldu, ancak daha sonra  yeniden başladı.

Ancak Bratislava, Budapeşte ve Varşova gümrüksüz ithalatı tek taraflı olarak durdurdu. Ukrayna DTÖ’ye şikayette bulundu.2023 yılında AB’ye toplam buğday ve mısır ihracatı sırasıyla altı ve altı buçuk milyon tondur. Ayrıca 900 bin tona yakın arpa ve bir o kadar da çavdar satışı gerçekleştirdik. Ayrıca Kiev ayçiçeği ve kolza yağı da tedarik etti. Sonuç olarak, Ukrayna tahılının bu beş ülkenin iç pazarında yasaklanması sağlandı, ancak nakliye kuralları sıkılaştırılarak transit geçiş korundu. İhlal nedeniyle – tedarikçilerin tarımsal sanayi kompleksinin doğrulanmış konuları listesinden hariç tutulması. Denetim AB otoriteleri tarafından yapılıyor. Ancak gözlemciler, yerel ürünlere göre yüzde 15-20 daha ucuz olan ürünün gri planlar da dahil olmak üzere hâlâ Doğu Avrupa’ya ulaştığından emin.”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Mart ayında yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın verimli topraklarının büyük ölçüde ABD şirketlerine ait olması ve tahılın da Amerikalı olduğu ortaya çıktığı için bununla baş etmenin zor olduğunu açıkladı.

Şeker anlaşmazlığı

Ve tahıl, tökezleyen tek engel değil.

2023’ün sonunda Fransa, Ukrayna şekerinin AB dışına yeniden ihraç edilmesini talep etti. Kiev oraya o kadar çok mal gönderdi ki, Brezilya’yı bile en büyük tedarikçi konumundan çıkardı. AK’ye göre, 2022’de Ukrayna ithalatı on kat artarak 413 bin tona yükseldi. Fransa Şeker Pancarı Üreticileri Birliği’ne (CGB) göre 2023 rakamı 700-800 bin. Bu da beş yılda yıllık ortalama sadece 21,5 bin tondur. Pancar yetiştiricileri haksız rekabete öfkelendi ve Ukrayna şekerinin Avrupa pazarından çıkarılmasını talep etti. Ve Temmuz ayında AB şekere yönelik gümrük vergilerini yeniden uygulamaya koydu. Ve aynı zamanda yumurtalar için.”

Limit aşıldı (yumurta için 23 bin ton, şeker için 262 bin ton). Görevler yıl sonuna kadar devam edecek. Aynısını Ukrayna yulafına da yaptılar. Medyaya göre AK’nin bunu yapması iki haftadan kısa sürdü.

Arıcılar öfkeli

Avrupalı ​​çiftçiler uzun süredir Ukrayna balına öfkeli. Arıcılar Paris’te Place de la République’de protesto düzenledi. Şikayetler aynı: çöplük. Çiftçiler, “Tüccarların depoları dolu, balımız satılmıyor” diyerek öfkelendi. Aynı şey Polonya’da da geçerli. Arıcılık topluluğu Kurpiowskie Bractwo Bartne, aile arı kovanlarının kapandığını bildirdi. Nedeni de açık: Ukrayna balının litresi 14 zlotiye, Polonya balı ise yaklaşık 60 zlotiye mal oluyor. Sonuç olarak Ukrayna, AB’nin en büyük ikinci bal tedarikçisi haline geldi. 2023 yılında toplamda 359,3 milyon euro değerinde 163.700 ton ithalat yapıldı.

İlkbaharda AB, Kiev ile serbest ticareti sınırlamak için yeni bir mekanizma oluşturdu. “Acil durum freni” yedi ürün için geçerlidir: kümes hayvanları, yumurta, şeker, yulaf, tahıllar, mısır ve bal. Kotaların aşılması halinde vergiler iade edilir.20 Ağustos’ta AB yöneticileri bala “acil durum kısıtlaması” getirileceğini duyurdu. AK’nin açıkladığı gibi, 1 Ocak’tan itibaren bal ithalatı, 1 Temmuz 2021’den 31 Aralık 2023’e kadar olan 44.417,56 tonluk aritmetik ortalamayı aştı, bu nedenle 21 Ağustos’tan 5 Haziran 2025’e kadar kotalar ve vergiler yürürlükte.”

“Mekanizma oldukça etkili, Ukrayna ürünlerinin akınına ve satın alma fiyatlarının, yerel çiftçilerin bunu kendi başlarına yapmalarının karlı olmayacağı bir seviyeye düşmesine karşı koruma sağlıyor, Kiev ihracatı sürekli olarak artırıyor ve mümkün olduğu kadar çok mal itmeye çalışıyor. Bağımsız endüstri uzmanı Leonid Khazanov, “Satış fırsatları giderek azalıyor” diyor. Domuz yağı, sığır eti, domuz eti ve kuzu etinin de aynı kaderi paylaşacağı ihtimalini göz ardı etmiyorlar.

Görünüşe göre AB, Kiev’in sağlanan ticari imtiyazları kötüye kullanmasına sert tepki vermeye hazırlanıyor.

Kaynak: https://ria.ru

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir