Sıcak hava dalgaları milyonlarca Avrupalıyı yıl boyunca enerji yoksulluğuyla karşı karşıya bıraktı

Avrupa’daki evlerin önemli bir kısmı, tasarımlarından dolayı yazın serin tutulması oldukça zor olan evlerdir.

Her kış milyonlarca Avrupalı, elektrik faturalarının artmasıyla birlikte dondurucu soğuklarda evlerini ısıtmak için mücadele ediyor.

Ancak ısınan dünyamız kıtada her yıl rekor sıcaklıklar getirirken, farklı bir tür enerji yoksulluğu da yükselişte. Birçok kişi aşırı sıcakların ortasında evlerini serin tutmak için mücadele ediyor – ve iklim değişikliği bu sorunu daha da kötüleştirecek.

Avrupa , küresel ortalamanın yaklaşık iki katı hızla artan sıcaklıklarıyla gezegendeki en hızlı ısınan kıtadır . Uzmanlar, aşırı sıcağa maruz kalan Avrupalıların sayısının 2100 yılına kadar 10 milyondan 100 milyona çıkacağını öngörüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yüksek sıcaklıklarda sıcaktan uzak durmanızı ve evinizi serin tutmanızı öneriyor. Avrupa’daki insanların önemli bir kısmı için ikincisi mümkün değil.

Eurostat verilerine göre Avrupa’daki hanelerin yüzde 19’u yazın konforlu bir şekilde serinlemiyor. Kötü yalıtım, havalandırma eksikliği, güneşten korunmama ve seyrek klima seçenekleri milyonlarca insanı 
potansiyel olarak tehlikeli sıcağa maruz bırakıyor .

İspanya sınırında durum pek de iyi değil. Barselona merkezli kar amacı gütmeyen Ecoserveis, Avrupa haneleri arasında yaz aylarındaki enerji yoksulluğu oranlarını azaltmayı amaçlayan CoolToRise Projesi’nin bir parçası.

İnsanların elektrik faturalarını yönetme ve yaz aylarındaki sıcakla başa çıkma stratejileri hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olmak için atölyeler düzenliyor STK, yıl boyunca enerji yoksulluğuyla ilgili benzer, giderek artan sorunlar gördü.

Yaz ayları giderek ısınırken, Avrupa’daki evlerin rekor sıcaklıklarla ilişkili tehlikeli sağlık risklerini önlemek için uyum sağlaması gerekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre aşırı sıcaklık Avrupa’da yılda 175.000’den fazla insanı öldürüyor . Sıcaklık stresi kıtada iklimle ilgili ölümün önde gelen nedenidir ve aşırı sıcaklıklar kardiyovasküler, solunum ve serebrovasküler hastalıklar, ruh sağlığı ve diyabetle ilgili durumlar dahil kronik rahatsızlıkları kötüleştirir.

Fransız Konut Dezavantajlıları Vakfı (FAP), Fransa’da her yedi kişiden birinin 2050 yılına gelindiğinde her yaz 20’den fazla anormal sıcak güne maruz kalacağı bir bölgede yaşadığını gösteren araştırmalara dikkat çekiyor.

Kuruluşun savunuculuk görevlisi Hélène Denise, bunun insan sağlığı üzerindeki etkilerinin 
kan dolaşımı sorunlarından ve mevcut durumların kötüleşmesinden, susuzluğa, strese ve uyku düzeninin bozulmasına kadar dramatik olabileceğini söylüyor.

90 sosyal adalet, sağlık ve çevre STK’sından oluşan Build Better Lives hareketi, insanların evlerini konforlu tutmalarına ve enerji faturalarını azaltmalarına yardımcı olmak için uygun fiyatlı ve etkili çözümler çağrısında bulunuyor.

Hareketin kurucu ortağı ve Climate Action Network’te enerji kampanyacısı olan Mónica Vidal, “Enerji yoksulluğu birçok kişi için yıl boyu süren bir sorun haline geliyor. Evlerimizin ve şehirlerimizin hem dondurucu hem de kavurucu sıcaklıklarla başa çıkabilecek şekilde uyarlanması gerekiyor” diyor.

Binalarımızı ve şehirlerimizi tasarlama şeklimizi yeniden düşünmemiz, hem ısıtma hem de soğutmadan kaynaklanan enerji faturalarını azaltacak şekilde uyarlamamız gerektiğini söylüyor. Vidal, Avrupa evlerini kış ve yaz sıcaklıklarına hazırlamak için çözümlerin zaten mevcut olduğunu ekliyor.

Kaynak: https://www.euronews.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir