İngiltere imalatı dünya sıralamasında on ikinci sıraya geriledi

Make UK’nin ( İngiltere Üreticiler Birliği) 29.07.2024 günü yayınladığı son resmi verilere göre, İngiltere’nin imalat sektörü dünya sıralamasında ilk 10’dan gerileyerek 12. sıraya geriledi.

Rakamlar, ihracat, sektörel dağılım, İngiltere’nin diğer ülkelerle karşılaştırılması ve maaş seviyeleri de dahil olmak üzere imalatın ekonomiye katkısı hakkında çok çeşitli veriler içeren son yıllık ‘Üretim – Gerçekler’ raporunda yer almaktadır.

Veriler, 2022’de (küresel karşılaştırmaların mevcut olduğu son yıl) İngiltere’nin üretim çıktısının 259 milyar dolar değerinde olduğunu gösteriyor. Bu, halihazırda güçlü bir üretim tabanının yanı sıra tarifelere karşı koymak için ilk Trump Başkanlığı’nda yapılan Çin yatırımlarının da etkisiyle yedinci sıraya yükselen Meksika’nın (316 milyar £) gerisinde kalırken, Rusya, artık GSYİH’nın %6’sına denk gelen önemli ölçüde artan savunma üretimiyle sekizinci sıraya (287 milyar $) yükseldi. Bu iki ülke de sırasıyla dünya sıralamasında dokuzuncu ve onuncu sıraya düşen İtalya’yı (283 milyar $) ve Fransa’yı (265 milyar $) geride bıraktı.

Tayvan, son yıllarda talebin önemli ölçüde arttığı yarı iletken üretimindeki küresel hakimiyeti sayesinde İngiltere’nin çok az önünde yer aldı.

Çin, 5,06 trilyon dolarlık (küresel üretimin neredeyse üçte biri) üretimle en büyük üretim ülkesi olmaya devam ediyor, onu 2,69 trilyon dolarlık ABD ve 850 milyar dolarlık Japonya izliyor. Almanya, Avrupa’nın en büyük üretim ülkesi olmaya devam ediyor (751 milyar dolar) ve dünyanın dördüncü büyük üretim ülkesi konumunu koruyor, onu sırasıyla beşinci ve altıncı sıralarda yer değiştiren Hindistan ve Güney Kore takip ediyor.

Make UK’ye göre veriler, Birleşik Krallık’ın uzun vadeli bir endüstriyel strateji benimsemesi ihtiyacını güçlendiriyor çünkü böyle bir stratejiye sahip olan ülkeler ekonomik çıktıdaki faydaları açıkça görüyor. Make UK’nin geçen yıl yayınladığı bir rapora göre, on üreticiden sekizi, endüstriyel stratejilere sahip diğer ülkelere kıyasla rekabette dezavantajlı olduklarını düşünüyor.

Make UK Politika Direktörü Verity Davidge şunları söyledi:

“İngiltere’nin ilk kez dünyanın en iyi on üretim ülkesi arasından düşmesinin derin bir hayal kırıklığı yarattığı gerçeğinden kaçış yok. Ancak bu, İngiltere endüstrisindeki herhangi bir düşüşün yansıması değil, küresel ekonominin hatlarını yeniden çizen belirli faktörler ve eğilimlerdir. Bu eğilimler, İngiltere’nin şüphesiz güçlü yönlerimizden rekabet avantajı elde etmek için uzun vadeli bir endüstriyel stratejiyle tepki vermesi ihtiyacını güçlendiriyor. Bu, İngiltere’nin birçok dünya standartlarında sektöre sahip olduğu gelişmiş üretimin en üst sırasındaki yerini korumasını sağlayacaktır.”

Resmi verilerin analizi ayrıca Birleşik Devletler’in 2022’de 60,1 milyar £ değerinde Birleşik Krallık malları için baskın ihracat pazarı olmaya devam ettiğini gösteriyor. Almanya ikinci en yüksek varış noktası ( 33 milyar £ ) iken Hollanda üçüncü (31 milyar £). Ancak Make UK, malların diğer varış noktalarına doğru seyahat etmek üzere Rotterdam üzerinden yönlendirilmesiyle Hollanda ile ticaretin yapay olarak şişirilebileceği konusunda uyardı. İrlanda dördüncü en büyük ihracat pazarı (28,2 milyar £).

En iyi on ihracat pazarının altısı AB’de olup, yaklaşık 150 milyar sterlin değerindedir ve bu ABD’ye yapılan ihracatın neredeyse üç katı ve Çin’e yapılan ihracatın yaklaşık sekiz katıdır (21,4 milyar sterlin). Make UK’ye göre bu, AB’nin İngiltere malları için öneminin devam ettiğini ve yeni Hükümetin, İngiltere’nin baskın ihracat pazarı olmaya devam eden pazarla ticaret engellerini yumuşatması gerektiğini vurgulamaktadır.

Sektörlere göre, gıda ve içecek sektörü imalat sanayinin Gayri Safi Katma Değerine en büyük katkıyı (%21) sağlarken, bunu %15 ile Ulaştırma sektörü (büyük ölçüde havacılık ve otomotiv) takip ediyor.

Kuzey Batı, 29,5 milyar sterlinlik üretim ve 330.000 kişiye istihdam sağlayan Birleşik Krallık’ın en büyük üretim alanı olmaya devam ediyor. Sektör, Kuzey Batı ekonomik üretiminin yaklaşık %15’ini ve bölgesel istihdamın %8’ini oluşturuyor.  Doğu Midlands, bölgesel üretiminin bir parçası olarak en yüksek üretim payına sahip ve sektör, Doğu Midlands ekonomisinin yaklaşık %16’sını (%15,9) oluşturuyor. Bu, ulusal ortalamanın hemen altında olan %10 ile karşılaştırılabilir.

Analiz ayrıca, üretim işlerinin kötü ücretlendirildiği yönündeki devam eden miti de ortadan kaldırıyor; zira buna karşılık, ortalama üretim maaşı 38.769 £ olup, ekonominin genel ortalaması olan 35.404 £’dan %10 daha yüksektir

Kaynak: https://www.politics.co.uk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir