Londra merkezli Financial Times’te yayınlanan makalede “yeşil sanayiye geçiş” politikasının Avrupa’daki önemli eksiklerinden birinin elektrikli araçlarda kullanılan batarya üretimi olduğu hatırlatıldı ve batarya üretiminin geliştirilmesi için devlet desteğine ihtiyaç olduğu ifade edildi.
ÖZEL SEKTÖR İNANCINI YİTİRDİ
Avrupa Birliği’nde (AB), hem yerli hem yabancı şirketlerin elektrikli araç yatırımları yaptığını ve bu konuda bir potansiyel olduğunu belirten makalede, hükümetin destek sağlama konusunda yeterince tutarlı olamadığının ve bunun yatırımcıları ittiğinin altını çizdi:
“Avrupa’daki batarya projelerinin ciddi şekilde küçültüldüğü haberleri, işlerin ters gittiğine dair önemli bir işaret veriyor ve muhtemelen bu sorunlar Avrupa’nın teknoloji, hammadde ve enerji maliyetleri konusundaki iyi bilinen handikaplarından kaynaklanmıyor. Sorun daha ziyade, elektrikli araç satışlarında yaşanan yavaşlamanın, batarya talebine ait beklentileri zayıflatmış olmasıdır. Bu daha büyük bir problemi işaret etmektedir: siyasi liderlerin laftan eyleme geçeceğine dair inancını yitirmiş bir özel sektöre.”
“Siyasiler, içten yanmalı motor üretimini on yıl içinde bitireceklerini taahhüt etmişler ve Çin’den ithal edilen araçların yerli firmaları silmesine izin vermeyeceklerini söylemişlerdi. Bunlar gerçekleşseydi, AB otomobil üreticileri, AB’nin yılda 10 milyon araçlık talebini karşılamak için ellerinden gelen yatırımı yapabilirlerdi. Bunları yapmamaları siyasi hedeflere ulaşılacağına inanmadıklarını kanıtlıyor.”
MALİYE POLİTİKASI DEVREYE SOKULMALI
“Hedefler koymak, çevreyi kirleten faaliyetleri düzenlemek ya da üretimi desteklemek gibi önlemler gereklidir ama “yeşil teknoloji pazarı”nın geleceği konusunda güven vermek için yeterli değildir. Korumacı gümrük tarifeleri de tek başına bir şey ifade edemiyor.” ifadeleriyle mevcut politikaların üreticileri teşvik etmek için yeterli olmadığının ifade edildiği makalede şunlar vurgulandı: “Temel olarak özel sektörün, talebin var olacağına güvenmesinin sağlasması gerekir. Çin’in yapmakta ustalaştığı şey ve ABD’deki “Enflasyonu Düşürme Yasası’nın” fabrika inşası üzerindeki büyük etkisinin gerçek nedeni budur.” Makalede AB’nin “maliye politikası, vergi düzenlemesi ve kredi politikasını” devreye sokması gerektiği eklendi.
BÜTÇE KESİNTİLERİ ZARAR VERİYOR
Yazar, AB’nin bütçe kurallarının ve enflasyonla mücadele kapsamında izlenen daralma politikalarının sektördeki üretimin geleceğine zarar verdiğini ifade etti:
“Son on yılın talebi düşürmeye yönelik bütçe politikasına geri dönüşün özel yatırım planlarını azaltacağı kesin. Ekstra üretiminizi kimse satın almayacaksa neden genişleyesiniz ki? O halde, yeni mali kuralların yol açtığı bütçe kesintilerinin karşılığı, yeşil teknolojiye yönelik uzun vadeli talebi sürdürmek için AB düzeyinde daha fazla finansman olmalıdır: elektrikli araç kiralama programları, yeşil altyapı, şebeke inşası, evlerde elektrik depolama vb.”