İran Dışişleri Bakanlığı Ekonomi Yardımcısı Mehdi Safari, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen Cihadi Çalışmaların 1020 Günü; 13. Hükümetin Dış Politika Başarılarından Önemli Noktalar’ sergisinde şunları söyledi: ‘Ekonomik konular siyasi ve güvenlik konularını etkileyeceğine inanıyorum. Ekonomik çalışmalarla bir ülkeyle normal ilişkileri geliştirmeyi başardık.’
Safari şöyle devam etti: ‘Dolar ve döviz yaratmak, istihdam ve güvenlik oluşturmak hedeflerimiz arasındaydı. Bunlar doğrultusunda birçok önlem aldık. Parayı yaratan ilk şey ihracat olup, öncelik komşu ülkeler ve ardından diğer ülkeler önceliklidir. Odak noktamız ihracatı artırmaktı ve faktörler de gerekliydi.
Ülkelerle tercihli ticaretimiz olursa daha rahat ihracat yapabiliriz. Daha önce ticarete sahip olduğumuz ülkelere ihracatımızı istikrara kavuşturmaya ve artırmaya başladık. Bu pazarları istikrara kavuşturmanın yanı sıra yeni pazarları genişletmenin de yollarını aradık.
Sorunlarımızı kolaylaştırarak diğer ülkelere ihracatımızı artırmaya başladık. Piyasaları istikrara kavuşturmanın yanı sıra yeni ve büyük pazarlar da arıyorduk, örneğin Çin de onlardan biri.’
Safari, teknoloji ihracatına ilişkin şunları söyledi: Bağımlı olduğumuz döviz birimi nedeniyle teknoloji ihracatı yoluyla içeriye bağımlı hale geldik. İlaçta da teknoloji transferinde düzenleme yapılarak 350 milyon dolar elde edildi.
İran Dışişleri Bakanlığı Ekonomi İşleri Yardımcısı şöyle devam etti: Koridorlarla ilgili 5 alternatifimiz var. Çabaharla ilgili sözleşme birkaç yıllık kararlaştırılmıştı ve sonuçsuz kalmıştı ki nihayet kapandı. Şimdi Çabahar’dan 250 tırla Haş’a geliyor ve Allah’ın izniyle 2025 yılı başlarında tamamlanıp Serash’a ulaşacak.
17,5 milyon ton transit gerçekleştirdik ve 1,7 milyar dolar döviz kazancı elde ettik. Bu araçlar ne kadar çok eklenirse, gelir de o kadar yüksek olur. Doğu-batı koridorlarımız da oluştu.
Safari, elektrik ve enerji taşımacılığına ilişkin ise şunları söyledi: Aklımızda enerji merkezi vardı ve çok şükür Türkmenistan ve Rusya yaptığımız anlaşmalar bu takasın yapılmasına olanak sağlıyor.
Bilgi İşletim Sistemleri meselesine ilişkin olarak hedefin 5 milyar dolar olduğunu belirten Safari şöyle devam etti: ‘Yüksek teknoloji konularına bilgiye İşletim sistemleri diyoruz. İstikrarı sağlamak için teknoloji evlerini hayata geçirdik ve bu yıl 30 ülkeye ulaşmayı hedefliyoruz. Buna ek olarak teknoloji transferimiz de var ve şimdi Zimbabve’de 10 hastane İran ekipmanlarıyla donatılacak.
Safari, çok taraflı tedbirlere ilişkin şunları söyledi: BRICS ve Şanghay’a üyelik bizim adımlarımızdı. Sayın Reisi’nin Tacikistan’a yaptığı ilk ziyarette Şangay’a giriş işlemleri gerçekleştirildi.
Birincisi, liderler bu toplantılarda ikili görüşmeler yapıyor ve dış ticaretin geliştirilmesinde rol oynuyorlar. Ayrıca burası birçok şey öğrenebileceğiniz bir platform.
İran Dışişleri Bakanlığı Ekonomi Yardımcısı ekonomik açılımlara ilişkin şunları söyledi: Suudi Arabistan’a iki ülkenin ortak ekonomik komisyonunun görüşüldüğü bir gezi gerçekleştirdik. Suudi yetkiliyi İran’a gelip teknolojileri görmeye davet ettik. Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı ile de bir görüşmemiz oldu. Kendisi ilk adımımızın ortak komisyon olduğunu ve liderler düzeyinde buluşacağımızı söyledi. Suudi Arabistan işbirliği konusunda istekli, önümüzdeki 2-3 ay içinde ortak bir komisyon toplanacak.
Safari ayrıca şunları ekledi: Şanghay ve BRICS konularının hepsini takip ettik ve çalışıyoruz. Avrasya’da işlerimiz yüzde 65 civarında arttı.
Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf ile Rusya’ya yaptığı ziyarete değinen Mehdi Safari şunları söyledi: Bu Sayın Galibaf’ın BRICS’teki ikinci toplantısıydı. 12 ikili görüşme gerçekleştirdiler. Rusya ile ikili meseleler gözden geçirildi. İş ilişkileri politikalarının devam edeceği de belirtildi. Sayın Galibaf, yasalarımız olduğunu ve işlerin bu şekilde yürütülmesi gerektiğini söyledi.,
Kaynak: https://www.tasnimnews.com