ILO’nun yeni tahminleri bu yıl küresel işsizlikte iyileşme olduğunu gösterse de, istihdam fırsatlarına eşitsiz erişim dünya çapında bir sorun olmaya devam ediyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yeni bir raporuna göre, yeni tahminler, iş gücü piyasalarındaki eşitsizlikler devam etse bile küresel işsizliğin bu yıl ılımlı bir şekilde düşeceğini ve düşük gelirli ülkelerdeki kadınların bu durumdan özellikle etkileneceğini gösteriyor.
ILO’nun Dünya İstihdamı ve Sosyal Görünümü: Mayıs 2024 Güncellemesi, 2024 küresel işsizlik oranının 2023’teki yüzde 5,0 seviyesinden yüzde 4,9’a düşeceğini öngörüyor. Rakam, ILO’nun bu yıl için önceki yüzde 5,2 tahminini aşağıya doğru revize ediyor. Ancak raporda, işsizlikteki düşüş eğiliminin 2025 yılında sabit kalması ve işsizliğin yüzde 4,9 seviyesinde kalması bekleniyor.
Bu görünüme rağmen rapor, istihdam fırsatlarının sürekli olarak eksik olduğunun altını çiziyor. ILO, işsiz ancak çalışmak isteyen kişilerin sayısını ölçen ‘iş açığının’ 2024 yılında 402 milyon kişi olacağını tahmin ediyor. Buna işsiz sayılan 183 milyon kişi de dahildir.
ILO Genel Direktörü Gilbert F. Houngbo, “Bugünkü rapor, hâlâ ele almamız gereken kritik istihdam sorunlarını ortaya koyuyor. Küresel eşitsizlikleri azaltma çabalarımıza rağmen, işgücü piyasası, özellikle kadınlar için eşitsiz bir oyun alanı olmaya devam ediyor” dedi. “Faydalarının herkes tarafından paylaşıldığı sürdürülebilir bir iyileşmeye ulaşmak için, tüm çalışanların ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran kapsayıcı politikalar doğrultusunda çalışmalıyız. Katılımı ve sosyal adaleti politikalarımızın ve kurumlarımızın merkezine koymalıyız. Bunu yapmadığımız sürece, Güçlü ve kapsayıcı bir kalkınma sağlama hedefimizin gerisinde kalıyoruz.”
Rapordaki ayrıntılı rakamlar, özellikle düşük gelirli ülkelerdeki kadınların fırsat eksikliğinden orantısız bir şekilde etkilendiğini gösteriyor. Düşük gelirli ülkelerde kadınlar için iş açığı yüzde 22,8’e ulaşırken, erkekler için bu oran yüzde 15,3’tür. Bu oran, kadınlarda yüzde 9,7 ve erkeklerde yüzde 7,3 olan yüksek gelirli ülkelerle tezat oluşturuyor.
Bu farklılıklar “buzdağının sadece görünen kısmıdır”; çünkü kadınlar erkeklerden çok daha fazla oranda işgücü piyasasından tamamen kopmuş durumdadır. Rapor, aile sorumluluklarının kadın ve erkek istihdam oranlarında görülen farkın çoğunu açıklayabildiğini ortaya koyuyor. 2024 yılında dünya genelinde çalışma çağındaki kadınların yüzde 45,6’sı, erkeklerin ise yüzde 69,2’si istihdam ediliyor.
Kadınlar çalışırken bile, özellikle düşük gelirli ülkelerde, erkeklerden çok daha az kazanma eğilimindeler. Yüksek gelirli ülkelerde kadınlar, erkeklerin kazandığı bir dolara kıyasla yetmiş üç sent kazanırken, düşük gelirli ülkelerde bu rakam sadece kırk dört sente düşüyor.
Daha genel olarak, Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi’nin 2015 yılında kabul edilmesine rağmen, yoksulluğun ve kayıt dışılığın azaltılmasında kaydedilen ilerleme önceki on yıla kıyasla yavaşladı. Kayıt dışı istihdam edilen işçi sayısı 2005’te yaklaşık 1,7 milyardan 2024’te 2,0 milyara çıktı. Rapor, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için yoksulluğu ve eşitsizliği azaltmaya yönelik “kapsamlı bir yaklaşıma” acilen ihtiyaç duyulduğu sonucuna varıyor.
Kaynak: https://www.ilo.org