Almanya’nın önde gelen ekonomi enstitüleri, ülkenin diğer gelişmiş ülkelere göre kötü durumdaki altyapısını modernize etmek için 600 milyar avroya ihtiyaç olduğunu bildirdi. Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) ile Alman Makroekonomi ve Konjonktür Araştırma Enstitüsü (IMK) tarafından hazırlanan Almanya için “Altyapı ve dönüşüm için yatırım gereksinimleri” raporu yayımlandı.
Kurumlar büyük yatırımlar için çağrıda bulunuyor.
Elektrik şebekesinin iyileştirilmesi, demiryolu sisteminin iyileştirilmesi ve binaların enerji tasarrufu sağlayacak şekilde yenilenmesi: bunların hepsi büyük girişimlerdir. Bu görevleri yerine getirmek için Almanya’nın, borç limiti mevcut olsa bile önemli miktarda fon sağlaması gerekecek. Bir çalışma bunun nasıl başarılabileceğine dair öneriler sunuyor.
Ekonomik araştırma enstitüleri, kısmen yıkık bir altyapının durumu ve iklim değişikliğine karşı mücadele nedeniyle Almanya’da ciddi bir finansman ihtiyacı görüyor. İşveren odaklı bir kuruluş olan Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) ve sendika uyumlu bir kurum olan Makroekonomi ve Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IMK) tarafından yapılan analizler, önümüzdeki on yıl içinde bu kapsamda toplam 600 milyar avronun harcanması gerektiğini öne sürüyor.
IMK direktörü Sebastian Dullien borç freni reformunun gerekliliğini vurguluyor. Bu çalışmanın zamanlaması ilginçtir, çünkü hükümet 2025 bütçesine ilişkin görüşmeleri sürdürüyor ve FDP, Temel Kanun’da yer alan ve yeni borçlanma yeteneklerini sınırlayan borç frenine bağlı kalmakta ısrar ediyor. Böylesine ciddi bir yatırım birikimiyle birlikte “ideolojik perdelerin” kaldırılması, “cesur ve kararlı eylemlere” ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
IW direktörü Michael Hüther, Almanya’nın altyapısını iyileştirme ve modernleştirme ve iklim açısından nötr bir geçiş sağlama konusunda göz korkutucu bir görevle karşı karşıya olduğunu vurguluyor. “Burada gerçekten harekete geçmemiz gerekiyor.” Araştırmacılar, binalarda enerji tasarruflu yenilemeler veya elektrik ve hidrojen ağlarının genişletilmesi de dahil olmak üzere, iklimin korunmasına yönelik kamu yatırımı için on yıl içinde yaklaşık 200 milyar avro bekliyor. Taşıma yolları için yaklaşık 127 milyar avroya ihtiyaç duyulacak ve bunun yaklaşık 60 milyar avroluk kısmı yalnızca demiryolu ağının modernizasyonuna ayrılacak.
Yatırımlar fonlarla finanse edilebilir mi?
Her ne kadar 600 milyar avro on yıl boyunca göz korkutucu görünse de: Enstitüler, Almanya’nın GSYİH’sı ile ilgili olarak yıllık yaklaşık 60 milyar avroluk veya yıllık GSYH’nin yaklaşık %1,4’ü tutarındaki ek finansman talebinin yönetilebilir olduğunu iddia ediyor. Borç freni, yatırımları mevcut borçlanma limitinin dışında bırakacak bir “altın kural” ile desteklenebilir.
Potansiyel olarak “siyasi açıdan daha kabul edilebilir” bir diğer alternatif ise, Alman ordusuna yönelik özel fona benzer şekilde, yine borç freninden muaf olan 100 milyar avroluk oldukça büyük bir altyapı fonu olabilir. FDP’den Ulaştırma Bakanı Volker Wissing de özel bir altyapı fonu kurulmasını önerdi.
Aynı enstitüler 2019 yılında yaptıkları bir araştırmada ise 450 milyar avroluk ek yatırım gereksinimi tespit etmişti. Artan iklim koruma gereklilikleri ve inşaat maliyetleri nedeniyle toplam rakam o zamandan beri arttı.
Kaynak: https://aussiedlerbote.de