30 ton altın alan TCMB Dünyada ilk sırada

Türkiye, Çin, Hindistan ve Kazakistan’ın başını çektiği 10 merkez bankası, bu yılın ilk çeyreğinde 24 milyar dolarlık altın alımı yaptı. Rezervine 30 ton altın ekleyen Türkiye’yi Çin, Hindistan ve Kazakistan takip etti.

Dünya Altın Konseyi ( World Gold Council ) internet sitesinde yer alan konu ilgili detaylı bilgi içeren makale aşağıda sunulmuştur.

Merkez bankaları ilk çeyrekte yeni rekor kırarak altın talebini ikiye katladı

  • Merkez bankası net talebi ilk çeyrekte 290 ton olarak gerçekleşti – rekordaki herhangi bir yılın en güçlü başlangıcı 1
  • Bildirilen alımlar geniş tabanlı olmaya devam ederken, Çin, Türkiye ve Hindistan başı çekiyor
  • Güçlü başlangıç, merkez bankası talebinin 2024 yılında da güçlü kalacağı yönündeki görüşümüzü güçlendiriyor.

Merkez bankalarının altın alımlarını 2022 ve 2023’te yılda 1.000 tonun üzerine çıkarmasıyla piyasa, altın talebine yaptıkları katkının önemini nihayet anlamaya başlıyor. Her iki yılda da yıllık altın talebinin neredeyse dörtte birini oluşturan pek çok kişi, merkez bankalarının devam eden doymak bilmez altın iştahının, yüksek getiriler ve ABD dolarının gücü gibi görünen zorlu koşullar karşısında son dönemdeki performansının temel itici gücü olduğunu düşünüyor.

Son iki yılda belirlenen yüksek çıtaya rağmen, altın fiyatlarında yenilenen yükseliş karşısında doymak bilmez alımlar 2024’te de devam etti. Küresel resmi altın rezervleri net 290 ton arttı; bu, 2000 yılına ait veri serimizdeki en yüksek ilk çeyrek toplamıydı; 2023’te kırılan bir önceki ilk çeyrek rekorundan (286 ton) %1 daha yüksek ve beş yıllık üç aylık ortalamanın (171 ton) %69 üzerinde.

Merkez bankasının altın alımında uzun süredir devam eden eğilim sağlam bir şekilde devam etmekle kalmıyor, aynı zamanda gelişmekte olan piyasalardaki bankaların da hakimiyetinde olmaya devam ediyor. On merkez bankası birinci çeyrekte altın rezervlerinin (bir ton veya daha fazla) arttığını bildirdi ve bunların hepsi son çeyreklerde aktifti.

Doğu ve Orta Asya merkez bankaları ilk çeyrekteki net alımların çoğunluğunu oluşturdu. Çin Halk Bankası son dönemdeki ivmesini birinci çeyreğe de taşıdı ve çeyrek boyunca altın rezervlerine 27 ton artış bildirdi. 

Grafik 8: Merkez bankaları altın alım ivmesini 2024’e taşıyor

Merkez bankası net alımları, ton*

Bu, art arda 17. aylık artışa işaret ederek, rapor edilen altın varlıklarını 2.262 tona çıkarmaya yardımcı oldu (aylık eklemeleri raporlamaya devam ettiği Ekim 2022 sonuna göre %16 daha yüksek). Veriler, bunun PBoC’nin altın rezervlerine şimdiye kadar bildirilen en uzun aylık artış serisi olduğunu gösteriyor. 

Yüksek altın fiyatıyla birlikte bu durum, altının toplam rezervlerdeki payını Ekim 2022’deki %3,2’lik payın oldukça üzerine, %4,6’ya yaklaştırıyor.

Hindistan Merkez Bankası, altın rezervlerini ilk çeyrekte 19 ton artırarak geçen yılın yıllık net alımlarını (16 ton) aştı. Kazakistan Ulusal Bankası (16 ton), altın rezervlerine katkıda bulunan tek gelişmiş piyasa bankası olan Singapur Para Otoritesi (2 ton), Umman Merkez Bankası (4 ton) ve Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Bankası (2 ton) bölgedeki diğer önemli alıcılar.

Avrupa’da hem Çek Ulusal Bankası (5 ton) hem de Polonya Ulusal Bankası (1 ton) bu dönemde altın rezervlerini artırdıklarını bildirdi. Orta Doğu’da ise Katar Merkez Bankası, birinci çeyrekte altın rezervlerinde 2 ton artış bildirdi.

Diğer yandan Türkiye Merkez Bankası ilk çeyrekte altın biriktirmeye devam etti. 30 ton daha satın alarak altın rezervini 570 tona çıkardı. Artan talep nedeniyle yurt içi altın piyasasındaki sıkışıklığın devam etmesine rağmen geçen yılın Mart ayında gerçekleşen satışlar tekrarlanmadı. Merkez bankası art arda on ay boyunca altın satın alarak altın rezervlerinin bir yıl önceki seviyelere çıkmasına yardımcı oldu. 2

Grafik 9: Türkiye, Çin ve Hindistan, ilk çeyrekte satın almaların satışları geride bırakmasıyla başı çekti

Bildirilen altın düşüşleri (bir ton veya daha fazla) birinci çeyrekte toplamda 25 ton oldu. Ancak bu rakamın dökümü incelendiğinde aslan payını Özbekistan Merkez Bankası’nın (14 ton) ve Tayland Bankası’nın (10 ton) oluşturduğu görülüyor. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki “Azalmanın herhangi bir altın satışından kaynaklanmadığını.” Tayland Merkez Bankası ayrıca şunları ifade etti: “29 Mart 2024’ten itibaren parasal altın, Uluslararası Rezervlerde raporlanan altınla uyumlu olacak ve yalnızca saflığı en az 995/1.000 olan altının kaydedilmesi gereken IMF tanımına uyacak şekilde revize ediliyor. .”. 3   Karşılaştırıldığında, Filipinler Merkez Bankası’nın kayda değer satışları (2 ton) çok daha mütevazıydı.

Nisan ayında Bloomberg’in bir raporunda, altın fiyatındaki “olumlu dinamikler” nedeniyle Kazakistan Ulusal Bankası’nın altın satışlarına devam edebileceği belirtildi. Ancak altının toplam rezervlerdeki payını yüzde 50-55 seviyesinde tutmayı planladığını da belirtti. Bu, merkez bankasının uluslararası rezervlerini optimize etmeye devam ettiğini açıkça belirttiği bu türden ilk rapor değil. Merkez bankasının 2011’den bu yana yurt içinde üretilen tüm altını satın alma hakkına sahip olduğu ve uluslararası rezervlerinin önemli miktarda altın tuttuğu göz önüne alındığında, zaman zaman bir miktar satış beklenebilir. 4

Altın Talebi Eğilimleri’nde sunulan üç aylık veriler ile IMF gibi kamu kaynakları aracılığıyla bildirilen merkez bankası faaliyetleri arasındaki fark olan raporlanmayan alımlar, 2022’den bu yana görülmeyen seviyelere sıçradı. Raporlanan verilerdeki gecikmeler, bu aktiviteye ilişkin daha fazla ayrıntının henüz gelmeyeceği anlamına geliyor gün yüzüne çıkmak. 5

Altın piyasası için ilginç bir çeyrek olan bu çeyrekte merkez bankaları, uzun süredir devam eden altın alım eğilimine olan bağlılıklarını açıkça ortaya koydu. Son dönemdeki fiyat yükselişi ticari uygulamaları etkilemiş olsa da, altın rezervlerini daha aktif yöneten merkez bankaları için bunun, sahip olabilecekleri herhangi bir stratejik altın biriktirme planını rayından çıkarmasını beklemiyoruz. Ancak mevcut fiyat seviyelerinin merkez bankası faaliyetlerini nasıl etkileyip etkilemediğini daha iyi değerlendirmek için daha fazla veriye ihtiyaç olacak. Bu nedenle, merkez bankalarının önümüzdeki çeyreklerde net alıcı olarak kalmaya devam edeceği ve altına önemli bir destek sağlayacağı yönündeki görüşümüzü koruyoruz.

Kaynak: https://www.gold.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir