Fransızların çoğunluğu Avrupa Birliği için olumsuz duygular besliyor

Fransızların çoğunluğu Avrupalı olmaktan gurur duyduğu belirtirken, bu duygunun son yıllarda giderek azaldığı görülüyor.

Fransa’da düzenlenen son anket, seçmenin önemli bir kısmının Avrupa Birliği (AB) için olumsuz duygular taşıdığını ortaya koydu.

Gelecek ay düzenlenecek Avrupa Parlamentosu öncesi “Ifop” araştırma kuruluşu tarafından gerçekleştirilen ankete göre, AB’ye endişeyle bakanların oranı yüzde 46, öfke duyanların oranı yüzde 13 ve kayıtsız kalanların oranı yüzde 16 oranında.

Ankete göre AB’ye güven duyanların oranı yüzde 15, AB konusunda iyimser olanların oranı ise sadece yüzde 10.

AB’ye yönelik en fazla endişeyi kim duyuyor?

Her yıl 9 Mayıs’ta kutlanan “Avrupa Günü” dolayısıyla düzenlenen ankete göre, AB’ye yönelik endişe en çok zanaatkarlar ve tüccarlar (%53) ile emekliler (%50) arasında görülüyor.

Ankete göre sağ ve aşırı sağ seçmenlerin çoğunluğu (%53) AB için endişe duyduğunu gizlemiyor.

Aşırı sağda yer alan Yeniden Fetihin (Reconquete) seçmenlerinin yüzde 34’ü ve Ulusal Birlik Partisi seçmenin yüzde 23’ü ise AB’den öfke duyuyor.

Fransızların çoğunluğu Avrupalı olmaktan gurur duyduğu belirtirken, bu duygunun son yıllarda giderek azaldığı görülüyor.

Avrupa’dan gurur duyanların oranı azalıyor

2021 aralık ayında Avrupalı olmaktan gurur duyanların oranı yüzde 68 iken bu oran bu yıl nisan ayında yüzde 59’a düştü.

Ayrıca, giderek daha az sayıda Fransız, AB’nin güçlü bir şekilde inşasının olumlu etkiler sağlayacağı görüşünde.

2017 mart ayında AB’nin güçlü inşasının olumlu yanlarına inananların oranı yüzde 53 iken, bu oran geçen ay yüzde 50’ye indi.

Anketin ortaya koyduğu diğer ilginç bir veri ise esnaf ve tüccarların yarısından fazlası (%53) ile işçilerin (%51) Avrupa Birliği’ne ait olmaktan nadiren gurur duyduğu veya hiç gurur duymadığı.

İktidar partisi seçmenlerin yüzde 84’ü ve sol partilerin yüzde 71’i Avrupalı olmaktan gurur duyduklarını ifade ederken, aşırı sağdaki Reconquete seçmeni içinde bu oran yüzde 36 olarak saptandı.

Diğer ilginç bir sonuç ise Avrupalı olmaktan gurur duyan Fransızlar arasında bile endişe hissi (%43), güven (%24) ve iyimser (%14) duygular taşıyanların önüne geçiyor.

Bazı bölgeler AB nimetlerinden daha fazla mı yararlanıyor?

Ankete yanıt verenler aynı zamanda belirli bölgelerin AB politikası ve mali kaynaklarından daha fazla faydalandığına inanıyor.

Buna göre ankete katılanların yüzde 70’i Paris bölgesi, yüzde 66’sı ise büyük kentlerin AB’nin nimetlerinden daha fazla yararlandığı görüşünde.

Son olarak, Fransızların kendilerini en yakın hissettikleri ülkeler arasında İspanya (%24), Almanya (%23), Belçika (%18) ve İtalya (%14) ilk dört sırada yer alıyor.

Kaynak: https://tr.euronews.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir