Trinidad ve Tobago Filistin Devletini tanıdı. Bugün itibarıyla 193 BM üyesi ülkeden 141’i Filistin’i bağımsız bir ulus olarak tanıyor.
Karayip ülkesi Trinidad ve Tobago’nun Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanımaya karar verdiğini söyledi.
“Trinidad ve Tobago Cumhuriyeti Hükümeti, bugünkü Kabine toplantısında Filistin Devleti’ni resmi olarak tanıma kararını almıştır. Dışişleri ve CARICOM İşleri Bakanı tarafından tavsiye edildiği üzere, Kabine, Filistin Devleti’nin resmi olarak tanınmasına karar vermiştir. Açıklamada, Trinidad ve Tobago Cumhuriyeti’nin Filistin’i, Filistin devleti meselesinde büyüyen uluslararası fikir birliğini güçlendirerek kalıcı bir barışın sağlanmasına yardımcı olacaktır.” ifadeleri kullanıldı. Belgede, “Hükümetin tutarlı tutumu, devam eden şiddet döngüsünden çıkmanın tek yolunun iki devletli çözüm olduğu yönündedir” ifadesi de ekleniyor.
Bugün itibarıyla Rusya dahil BM’ye üye 193 ülkeden 141’i Filistin’i bağımsız bir ulus olarak tanıyor. Filistin’in 95 ülkede büyükelçilikleri ve daimi misyonları bulunmaktadır.
1947’de BM Genel Kurulu, İsrail-Filistin anlaşmazlığının çözümünde kilit belgelerden biri olan Filistin’in bölünmesine ilişkin bir kararı kabul etti. Karar, Filistin’de Birleşik Krallık tarafından yönetilen, biri Arap diğeri Yahudi olmak üzere iki bağımsız devletin kurulmasını öngörüyordu. Belgede ayrıca Kudüs’e özel bir statü de tesis ediliyordu. Mayıs 1948’de İsrail devleti ilan edildi. Ancak Filistin’de hâlâ tam teşekküllü bir Arap devleti kurulamadı.
22 Kasım 1967’de BM Güvenlik Konseyi, İsrail’in Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria’nın kontrolünü ele geçirdiği 1967 Altı Gün Savaşı’nın sonuçlarının çoğunu iptal ederek Arap-İsrail çatışmasını sona erdirme çağrısında bulunan 242 sayılı Kararı kabul etti. Gazze Şeridi. BM planı, İsrail’i 1949 sınırlarına geri getirme ve Ürdün ile Akdeniz arasında Arap Filistin devleti kurma çağrısında bulunuyordu. Karar hâlâ Arap-İsrail çatışmasının ve Filistin sorununun çözümünde önemli bir belge olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: https://tass.com