Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), firari Erol Aksoy’un yurtdışına kaçırdığı paralarla kızı Eda Aksoy’a New York’ta bir apartman dairesi satın aldığını tespit etmesi üzerine ABD’de giriştiği hukuk mücadelesini kazandığını duyurdu.
TMSF’nin hizmet aldığı ABD’deki bir hukuk firması, Erol Aksoy’un Britanya Virjin Adalarındaki şirketinden oğlu Kerim Aksoy ve kızı Eda Aksoy’un sahibi olduğu Searock Holding adına para yolladığını belgeleriyle ispat etti. Erol Aksoy’un gönderdiği 1 milyon 900 bin Dolar ile bir gayrimenkul alındığının anlaşılması üzerine, New York’taki söz konusu apartman dairesinin TMSF’ye devri için dava açıldı.
Mahkeme, paranın kaynağı konusunda çelişkili hikayeler anlatan Erol Aksoy ve kızı Eda Aksoy’un güvenilir tanık olmadıklarına da karar metninde yer verdi: “Bu koşullar, Eda’nın ve Erol’un tanık olarak güvenilirliklerini ortadan kaldırmaktadır.”
Mahkeme kararına göre; Eda Aksoy ve Kerim Aksoy’un daireye ait belgeleri, “satılmak üzere” New York Şerif Ofisi’ne teslim etmesine hükmedildi.
Borcunu ödemediği için temerrüde düşmüştü
2001 ekonomik krizine yol açan bankalardan İktisat Bankası, içi boşaltıldığı için faaliyetlerine devam edemeyip TMSF’ye devredilmiş, mağdur olan müşterilerin paraları TMSF tarafından geri ödenmişti.
Müşterilerinin emanet ettiği paraları usulsuz işlemlerle zimmetine geçirdiği mahkeme tarafından tespit edilen Erol Aksoy, 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Karar Yargıtay tarafından da onandı ve kesinleşti. Cezası kesinleşince, Cem Uzan gibi Erol Aksoy da kaçak olarak Paris’e gitti.
TMSF ile 2006 yılında imzaladığı protokolde, Erol Aksoy 1 milyar dolar borcu olduğunu kabul etmiş, fakat imzaladığı protokolün şartlarını yerine getirmediği için temerrüde düşmüştü.
TMSF, Erol Aksoy’un mal varlıklarına el koyup satarak, zararı karşılamaya çalışıyor.
TMSF: Uluslararası Mahkeme FETÖ davasında Türkiye’yi haklı buldu
TMSF geçen hafta (21.09.2021) yaptığı duyuruda da;
“Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde TMSF’nin takip ettiği davada, uluslararası tahkim mahkemesi, Cihan Medya hisselerinin sahibi olduğu iddiasındaki Belçika’da kurulmuş paravan şirketi haksız buldu.
FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında kapatılan Zaman Gazetesi başta olmak üzere, matbaalarının ve gayrimenkullerinin sahibi Cihan Medya Dağıtım A.Ş. hisselerinin yüzde 99,94’lük kısmının sahibi olduğunu iddia eden Cascade Investments NV (Cascade) şirketinin tahkim başvurusu sonuçlandı.
Uzun yıllar FETÖ/PDY örgütüne finansman sağlanmasında önemli bir işlev yürüten Belçika Türk İşadamları Derneği (BETİAD) üyesi Kenan Sezer, Mustafa Ünal, İskender Kapaklıkaya, Hüseyin Şahin, Ahmet Tanrıkulu, Ali Aktan, Musa Soydemir, Kemal Soydemir gibi isimlerin Belçika’da kurduğu ve daha sonra Orhan Azizoğlu’nun da ortak olduğu paravan şirketin, ICSID (Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezi) nezdindeki davasında, Türkiye Cumhuriyeti haklı bulundu.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde TMSF’nin görevlendirildiği tahkim davasında; Hakem Heyetinin 20.09.2021 tarihli kararı ile yargılama sona ermiş, FETÖ/PDY mensuplarının kurguladığı mesnetsiz iddialar kabul görmemiş ve davada yetkisizlik kararı verilmiştir. Böylece FETÖ tarafından sistematik bir şekilde uluslararası arenada dile getirilen iddiaları ve tazminat talepli tahkim davalarının mesnetsiz ve hukuka aykırı olduğu tescil edilmiştir.
Söz konusu davada, yerli ve yabancı hukuk bürolarının da destekleriyle, FETÖ/PDY üyelerinin 126 milyon Euro tazminat talebi reddedildiği gibi, mahkeme masraflarının büyük bir kısmının da karşı tarafça ödenmesine karar verilmiştir.”
açıklamalarında bulunmuştu.