Elektrikli araçlar için “Beyaz Altın” çalışmaları hız kazanıyor

Küresel lityum talebi ve fiyatların artmasıyla, Arjantin, Bolivya ve Şili’nin bazı bölgelerini kapsayan “lityum üçgeni” olarak adlandırılan bölgeye olan ilgiyi her geçen gün artırıyor.

Bu günlerde Arjantin’in uzak kuzey Salta Eyaleti’nde, çöl manzarasının sessizliği, yalnızca lityum çıkarmak için tuzlu su pompalayan makinelerin sesiyle bozuluyor. Bu da küresel elektrikli araç patlamasını sürdürmek için hızlanan çabaların bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Güney Amerika’nın dolambaçlı dağ yollarıyla ulaşılan yayla tuz düzlüklerinin altında, dünyanın en büyük üçüncü ultra hafif pil metal rezervi gömülü olarak yer alıyor.

Hâlihazırda dünya çapında dördüncü en büyük lityum üreticisi olan Arjantin’in ulusal ve yerel yönetimleri, yıllardır bürokrasi, yüksek vergi oranları, yaygın enflasyon ve para birimi kontrolleri nedeniyle geride kalan kalkınmayı hızlandırmak istiyor.

Salta gibi iller, bölgesel madencilik lojistik düğümleri ve erişim yolları için kolları sıvamış durumda. Ayrıca vergi oranları düşürülüyor ve sektör için “beyaz altın/lityum” metaline yatırım amacıyla için kafa karıştıran kurallar olabildiğince rasyonelleştiriliyor.

Bu durum, Arjantin’i önümüzdeki yıllarda elektrikli araç tedarik zincirinde önemli bir oyuncu haline getirebilecek önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. Çin gibi otomobil üreticilerinden ve alıcılardan gelen talebin hız kazanmasıyla birlikte, ülkede üretimi artırmaya yönelik yeni bir faaliyet gözlemleniyor.

Kanadalı Alpha Lithium’a danışmanlık hizmeti veren David Guerrero Alvarado, Reuters‘e verdiği demeçte, “Projelerin akışı bu şekilde takip edilir ve sürdürülebilirse, Arjantin 10 yıldan daha kısa bir süre içinde salamuradan dünyanın önde gelen üreticisi haline gelecektir.” şeklinde açıklama yaptı.

Alpha Lithium, yakınlarındaki Salar Tolillar’da da bir proje için araştırma aşamasında. Birçok erken aşamadaki gelişmeden biri olan bu proje umut vaat ederken, gerçeğe dönüştürülmesi için genellikle uzun ve maliyetli bir sürece ihtiyaç duyuluyor.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler emisyonları azaltmak için çabalarken, artan küresel lityum talebi ve fiyatlar, Arjantin, Bolivya ve Şili’nin bazı bölgelerini kapsayan ‘lityum üçgeni’ olarak adlandırılan bu bölgeye olan ilgiyi her geçen gün artırıyor.

Arjantin’de, Salta, Jujuy ve Catamarca gibi madencilik faaliyetlerinin yoğun olduğu eyaletler, temkinli yatırımcıları teşvik etmek için harekete geçti.

Haziran ayında daha anlaşılabilir, tek tip kurallar oluşturmak, altyapıyı, yasal güvenlik ve mali istikrarı güçlendirmek için ise bir anlaşma imzalandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir