Salgından en çok etkilenen deri konfeksiyon sektörü Rusya kapıları açınca düğmeye bastı. TDKD Başkanı Gözmen, ekibiyle birlikte dört gün boyunca gece gündüz çalıştı. 700’ü Rus olmak üzere bin 100 yabancı alıcıyı Antalya’ya getirmeyi başardı
Rusya Federasyonu turizm için olduğu kadar deri konfeksiyon sektörü için de Türkiye için vazgeçilmez pazarları arasında yer alıyor. Salgın döneminde kapasite kullanım oranları yüzde 20’lere kadar düşen deri konfeksiyon sektörü, her yıl Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği’nin (TDKD) organize ettiği Leather&Fur Fuarı’nı bu yıl daha bir dört gözle bekliyordu. Rusya’nın 22 Haziran’da uçuş yasağını kaldıracağını açıklamasının ardından ekibiyle birlikte hummalı bir çalışma içerisine giren TDKD Başkanı Gürkan Gözmen, dört gün gibi kısa bir sürede müşterilere ulaşarak uçak ve otel organizasyonunu tamamladı. 700’ü Rus olmak üzere 14 ülkeden yaklaşık bin 100 yabancı sektör profesyonelini Antalya’da ağırlamayı başaran TDKD Başkanı Gözmen, “Olmazı oldurarak, Ruslar başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen alıcıları fuarımızda ağırladık” dedi.
DÖRT GÜNDE DÜĞÜN BİLE YAPILMAZ
Fuarın açılışına Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak da katılarak destek verdi. 60 Türk üretici firmanın koleksiyonlarını sergilediği fuara ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gürkan Gözmen, 30 Haziran’da sona erecek fuarda 60 milyon dolarlık ticaret hacmi beklediklerini ifade etti. Uçuş yasağının kalkmasından iki gün önce hazırlıklara başladıklarını belirten Gözmen, tamamen bir hissiyatla bunu yaptıklarını belirterek, “Dört günde düğün bile organize edilip davetiye bile basılamıyorken biz bu fuarı yapmayı başardık” diye konuştu. “Moskova-İstanbul seferini yapacak uçaklar ABD’de park halindeydi. Çalışanlar sistemi unutmuş. Uçaklar için teklif alıp onaylatmak en az iki gün sürüyor. Öyle yanıtlar geldi ki olmaz diye ama biz olmazı oldurduk” ifadelerini kullanan TDKD Başkanı Gözmen, şu bilgileri verdi: “Ruslardan yoğun talep almamız da bize itici güç oldu. Rusya’da 139 mağazası olan dünyanın en büyük deri ithalatçılarından biri olan şirket bu yıl da Türkiye’yi ve bizim fuarımızı tercih etti.”
GÜLLE: KARŞILIKLI TALEP ETKİLİ OLDU
Fuardaki açılışın ardından TİM Başkanı, İDMİB Başkanı ve TDKD Başkanı basınla bir araya geldi. Burada konuşan Gülle, şunları söyledi: “Deri sektörünün 2020 yılında 1 milyar 333 milyon dolarlık, 2021’in ilk beş ayında ise 641 milyon dolarlık ihracatla katkısı çok büyük. Deri ve Deri Mamulleri sektörümüz, 10 doların üzerindeki kilogram başı ihracat değeriyle en yüksek katma değerli ihracat gerçekleştiren sektörlerin başında yer alıyor. Deri sektörünün böyle bir dinamizme ihtiyacı vardı. Beklentileri karşılayacağına inanıyoruz. İki tarafta da aynı açlık vardı. Altyapısı zaten olan bir fuar, talep de vardı, başkan da ciddi bir efor sarf etti. Hem buradaki katılımcıları hem dışarıyı organize etmek kolay değil. Sektörün yüksek karşılıklı talebi ile organizasyon yapılmış oldu.”
GENEL İHRACATA KATKI SUNACAĞI
İDMİB Başkanı Şenocak ise sektör olarak temmuz itibarıyla sektör olarak 2019 seviyelerini yakalamayı beklediklerini aktardı. Yılın kalan döneminde deri konfeksiyon sektörünün ihracatı yukarı iteceğini kaydeden Şenocak, “Materyal fiyatları ikiye katlandı. Bunun da etkisi oluyor” derken, Gürkan Gözmen de, “Fiyatların bize olan talepten kaynaklanması lehimize ancak bizim dışımızdaki etkenlerden kaynaklı artması aleyhimize. Dış fazla veren, emek yoğun bir sektörüz. Bu fuarın yanında önümüzdeki günlerde Moskova’da yapılacak fuarda da buraya gelemeyen yüzde 10-15’lik kesimi yakalamayı umuyoruz. Ağır sezon dediğimiz mayıs, haziranı kaybettik ama geçen yıl ağustosta başlamışken bu yıl temmuza kalmadan başladık” bilgisini verdi.
Kaynak: Aydınlık