Alüminyum sektörü, 2021’in ilk 5 ayında yüzde 51’lik artışla 1.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Alüminyum sektörü, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) öncülüğünde düzenlenen “Alüminyum Sektör Buluşması” etkinliğinde bir araya geldi. Etkinlikte konuşan İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, sektörün 2021’in ilk 5 ayında yüzde 51’lik artışla 1.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Öztiryaki, “tüm zorluklara rağmen pazar payımızı arttırıyoruz” dedi. Tahsin Öztiryaki, alüminyum sektöründeki verileri şöyle açıkladı: “Türk alüminyum sektörü 2020 yılında 2.94 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Birlik olarak ise 2020’yi yüzde 1.5 artış ile 8.4 milyar dolar ile kapadık. Sektör, demir ve demir dışı metaller sektöründe yüzde 35 pay ile ilk sırada yer alıyor. Son 10 yılda yüzde 3.22 oranında artış yakaladık.”
ANTİ-DAMPİNG DAVALARI
Sektörün yaşadığı sorunlarla ilgili de açıklamalarda bulunan Öztiryaki, “ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları, vergi uygulamaları ve AB korunma önlemleri sektör ihracatı için gündemimizde ilk sırada. Tüm bu zorlu şartlara rağmen; ürün kalitemiz ve rekabet gücümüzle dünya alüminyum sektöründe pazar payımızı arttırmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz sene pandeminin yanı sıra sektörün ihracatındaki pay değişimine en büyük etki ABD ile aramızda olan anti-damping davaları oldu. Alüminyum levha ürünlerine yönelik anti-damping davasında Yunanistan ve Güney Kore dışında tüm ülkelere ilave marjlar hesaplandı. Türkiye nispeten düşük marj hesaplanan ülkeler arasında yer aldı. Ayrıca hali hazırda davası devam eden alüminyum folyo ürünlerinin davasını da yakından takip ediyoruz. Ticaret Komisyonu soruşturma için temmuz-ağustos gibi bir takvim oluşturdu. Gelecek dönemde bu davaya ilişkin daha net bilgiler edineceğiz” dedi.
TAŞIMACILIKTA DIŞA BAĞIMLI OLMAYALIM
Ayhan Yerekaban da yaptığı konuşmada, “Ülkelerin pandemi önlemleri sebebiyle limanda çalışan işçi sayısı azaltıldı, bu da konteynerlerin boşaltılmasında zaman kaybına neden oluyor. Ayrıca gemiler boşaltım öncesi limanda bekliyor, bu da çok uzun zaman alıyor. Dünyadaki deniz taşımacılığında Türkiye de önemli bir yer almalıdır böylece biz de taşımacılık konusunda yaşanılan sorunlarla dışa bağımlı olmadan mücadele edebiliriz” diye konuştu. Murat Saraylı da “Pandemi koşullarında devletimizin iş dünyasını, ihracatçısını desteklemesi çok değerli. Biz ihracatçılar olarak tüm dünyanın kapandığı dönemlerde de çalışmalarımızı sürdürdük. Kısa çalışma ödeneği geleceğin öngörülemediği bir dönemde iş dünyası için önemli bir devlet desteğidir” diye ekledi.