Cari işlemler hesabında cari açık bir önceki ay 2,6 iken mart ayında 3,3 milyar olarak gerçekleşti.
Ödemeler dengesi ülkemizin dış ülkeler ile yapmış olduğu işlemler sonucu meydana gelen mal, hizmet gelir ve giderleri ile alacak-borç ilişkisini genel olarak gösteren tablodur. Bu tabloda ayrıca sermaye harekeleri, resmi rezervler, hata ve noksan hesapları da yer almaktadır. Kısaca ödemeler dengesi ülkenin ekonomik işlemlerinin özeti niteliğindedir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın son yayınladığı verilere göre;
Geçen yılın ilk çeyreğinde cari açık 8,84 milyar dolar olurken bu yılın ilk çeyreğinde azalarak 7,76 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Cari işlemler hesabında cari açık bir önceki ay 2,6 iken mart ayında 3,3 milyar olarak gerçekleşti.
Mal dengesinde ;
geçen yılın ilk çeyreğinde 9,61 milyar dolar olan dış ticaret açığı azalarak bu yılın ilk çeyreğinde 6,91 milyar dolar sevesinde gerçekleşti.
Şubat ayında 2.08 milyar dolar olan dış ticaret açığı artış göstererek mart ayında 2,96 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.
Bu durum bize ülkemiz mart ayında ihracattan 2,96 milyar daha fazla ithalat yapmıştır.
Bunun sonucunda mart ayında da dış ticaret açığı vererek yerli kaynaklar ülkeden çıkmıştır.
Mal ve Hizmet dengesi;
Ülkemizin turizm kaynaklı hizmet önemli gelir elde etmektedir. Bu durum mal ve hizmetler dengesini ve dolayısıyla da cari dengeye olumlu etki yapmaktadır. Şubat verilerine baktığımızda hizmetlerin de olumlu etkisine rağmen mal ve hizmetler dengesi 2.2 milyar dolar açık verilmiştir.
Sermaye hesabı
Borç senetlerinin negatiften pozitife geçişi ile bankaların bilançolarındaki iyileşme sonucunda sermaye hesabındaki açık son dönemlere göre ciddi düşüş sağlamıştır. Net varlıklarda meydana gelen artış ve Finans hesabında da olumlu seyir devam ederek 4.39 milyar dolar fazla verilmiştir.
Daha ayrıntılı bilgiye sahip olmak adına TCMB tarafından yayınlan ödemeler dengesi tablosu;