Kiğılı, tam kapanma sebebiyle iç piyasanın kötü durumda olduğunu belirttiği değerlendirmesinde, haftalık çalışma süresinin 85’ten 36 saate indiğini açıkladı. “TCMB’nin anketinde yılsonu 8,71 tl Dolar/TL tahmini inandırıcı değil. Üretim için ön siparişlerin verilmesi gerekiyor, planlama yapamıyoruz.” diyen Kiğılı, pandemi nedeniyle Avrupa’da birçok önemli markanın iflas noktasında olduğunu söyledi.
Kığılı, Türkiye’deki hazır giyim sektörünün potansiyeli hakkında yaptığı açıklamada, “Yurt dışı pazarda çok önemli potansiyel var. Markalarımız önümüzdeki yıllarda yurt dışında çok büyüyecek.” ifadelerini kullandı.
Bloomberg HT’ye konuk olan Abdullah Kiğılı, hazır giyim sektörünün tam kapanma dönemini nasıl geçirdiğini değerlendirdi.
Pandemi ile beraber ağır tokat yiyen üç sektör var. Bunlar turizm, yiyecek-içecek ve giyim sektörüdür. Belirsizlikler koşulları zorlaştırıyor. Belirsizliğe ek olarak maliyetlerdeki artış da üretimi zorlaştırıyor. Bütün dünyada hammadde tefariğindeki sıkıntılar ve fiyat artışları da ciddi sıkıntılara yol açıyor. Bütün bu olumsuzluklar yatırı yapma olanaklarının önüne geçiyor.
Avrupa’daki tedarikçiler uzak doğudan hammadde tefariğini azaltınca gözler Türkiye’ye çevrildi. Burada biz de dış yatırımlarımızı %80 arttırdık. Yurt dışında 45 mağazamız var. Avrupa markalarından daha iyi mağazacılığımız var. biz hiçbir Avrupa markalarında geride değiliz.
Türkiye giyim sektöründe inanılmaz dışarıya açılacak. Kurların yüksek olması ürünlerin fiyatlarının düşük olmasına yol açıyor. Bu da satışlarımızı arttırıyor. Mart ayında giyim sektörü en ihracatta en büyük paya sahip üçüncü sektördür.
Avrupa krizde
Bilinen Avrupa giyim markalarının %25’nin iflası eşiğindedir. Bu durum bize fırsat oluşturmaktadır. Avrupa’da çok daha düşük maliyetle mağaza açabiliyoruz ve üstelik devlet de teşvik veriyor. Devlet kira, dekorasyon, rehberlik, reklam giderlerinin yarısını destekliyor.
Giyim sektörü için içeride durum parlak olmasa da dışarıda ciddi fırsatların olduğunu görüyoruz. Ayrıca döviz kurlarının yüksek olmasının sektördeki yurtdışı firmaları ile fiyat rekabetinin arttırmaktadır.