Avrupa Birliği (AB), Brexit anlaşmasının Kuzey İrlanda protokolünü ve uluslararası hukuku ihlal ettiği gerekçesiyle İngiltere’ye karşı hukuki süreç başlattı.
AB Komisyonu, İngiltere’nin Kuzey İrlanda’ya gidecek ürünlere gümrük denetimi yapmayı erteleme kararının ardından açıklama yayımladı.
Açıklamada, AB Komisyonu’nun Brexit Ayrılık Anlaşması’ndaki iyi niyet yükümlülüğünü ve Kuzey İrlanda Protokolü’nün ilgili hükümlerini ihlal ettiği için İngiltere’ye resmi bildirim mektubu gönderdiği kaydedildi.
Böylece, İngiltere’ye karşı hukuku ihlal sürecinin başlatıldığı vurgulanan açıklamada, Kuzey İrlanda protokolüne tam olarak uyulması talep edildi.
İngiltere’nin söz konusu mektuba 1 ay içinde yanıt vermesi gerekiyor. AB Komisyonu, İngiltere’nin yanıtını tatmin edici bulmazsa gerekçeli görüş hazırlayıp konuyu Avrupa Adalet Divanı’na taşıyacak.
ANLAŞMAZLIK NEREDE BAŞLADI?
Taraflar arasında yapılan Brexit anlaşmasına göre, İngiltere AB’den ayrılsa da Kuzey İrlanda AB’yle Gümrük Birliği içinde kalmayı sürdürecekti.
AB, mart ayı sonundan itibaren İngiltere ve Kuzey İrlanda arasında gümrük kontrollerine başlanmasını istiyordu.
İngiliz hükümeti ise 3 Mart’ta yaptığı açıklamada, Kuzey İrlanda ile ticaretinde özellikle gıda ve kargo gönderiminde 1 Ekim tarihine kadar gümrük denetimi yapmayacağını bildirmişti.
Bunun ardından AB, İngiltere’yi, Brexit anlaşmasını ve uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı. İngiltere ise söz konusu protokolü ihlal etmediğini savundu.
BREXİT ANLAŞMASI NEDİR?
Brexit; Britanya (Birleşik Krallık) ve exit (çıkış) İngilizce kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. Brexit Anlaşması İngiltere’nin 23 Haziran 2016 tarihinde yapılan referandum sonucunda Avrupa Birliği’nden çıkma kararı almasına atıf yapmak için kullanılan bir kısaltmadır. Bu anlaşma ile AB’den ayrılmak isteyen ilk ülke İngiltere olmuştur. Bunun yanında anlaşma Avrupa Birliği’nin geleceği hakkında ciddi tartışmaların yaşanmasına zemin hazırlamıştır.