ORİKEM (Ormanları İzleme Koruma Entegre Müdahale) Projesi kapsamında yerli ve milli yapay zeka ile suç tespiti yapan teknolojiler ile ormanlarımız korunuyor
Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu hususlara yer verildi: OGM olarak ormanlarımızı korumak, izlemek, yasa dışı faaliyetleri engellemek, orman suçlarına karşı anında ve olay yerinde müdahale edebilmek amacıyla ORKİEM (Ormanları İzleme Koruma Entegre Müdahale) Projeleri kapsamında yerli ve milli yapay zeka ile suç tespiti yapan teknolojiler geliştirmekteyiz.
Fotokapanlar üzerine entegre edilen sistem ile geliştirdiğimiz teknoloji, 2016 yılından itibaren, başta Ankara, İstanbul, İzmir olmak üzere 26 Bölge Müdürlüğü’ne 2671 adet fotokapan kurularak uygulanmıştır.
Fotokapanlar ile orman sahaları 7 gün 24 saat izlenmektedir. Hareket ve ısı sensörlerinden sağlanan görüntü ve videolar, makineler arası haberleşme yöntemi ile aktarılıp yapay zeka tarafından işlenmekte ve ilgili orman işletme şefine eş zamanlı olarak gönderilmektedir.
Yerli ve milli yapay zeka destekli fotokapanlarda insan, hayvan, araç ve iş makinesi türüne göre alarm oluşturmaktadır. Aynı zamanda; orman suç aletlerini, canlı-cansız nakil vasıtalarını tanımlayarak öncelikli alarm sınıfları belirlenmekte ve plaka tanımlama yapılmaktadır.
Kesme, nakil, açma, yangın, otlatma, taşıma, kaçak avlanma vb. orman suçlarında koruma sağlayan fotokapanlar ile aynı zamanda insan, kaynak ve zaman tasarrufları da sağlanmaktadır. Taşra teşkilatında kurulumu gerçekleştirilen fotokapanlar ile orman suçlarının oluşması büyük oranda engellenmiş olup, yasadışı orman faaliyetlerine olay yerinde anında müdahale de sağlanmıştır. Düzenlenen suç zabıtlarında, fotokapanlardan elde edilen görüntüler suç delili olarak kullanılmaktadır.
Genel müdürlüğümüz merkezinde, ORİKEM canlı izleme ve yönetim odası kurulmuş olup taşra teşkilatlarındaki fotokapanların uzaktan yönetimi, sinyal takipleri, kontrolleri yapılmakta ve sahaya teknik destek sağlanmaktadır. Aynı zamanda suç görüntülerinin, suç tutanaklarıyla eşleştirilmeleri yapılmaktadır.
Ormanlarda fotokapan kullanımının yaygınlaşması ile gözle görülebilir ve ölçülebilir şekilde toplumsal bilinçlenme, farkındalık oluşumu ve caydırıcılık etkilerinde artış beklenmektedir.