Pancar ve şeker üretimine ilişkin açıklamasında, “2002 yılında 16,5 milyon ton olan pancar üretiminin 2020-2021 pazarlama yılında yaklaşık yüzde 39 artış ile 23 milyon tona ulaştığını ve ülkede en fazla üretimi yapılan bitkisel ürün olduğunu kaydeden Pakdemirli, dekar başına pancar veriminin se 2002 yılı öncesinde 3,5 ton seviyelerinde iken 2020-2021 pazarlama yılında yüzde 96 artışla 6,85 ton olarak kayda geçtiğini, böylelikle pancar ve şeker üretiminde tüm zamanların rekoru kırılmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.
Özel şeker fabrikalarının tamamında üretim in olduğunu kaydeden Pakdemirli,
“Ayrıca 2021 yılında doğrudan veya dolaylı 150 milyon dolar değerinde 470 bin ton şeker ihracatı gerçekleştirilecektir. 2002 yılından itibaren yurt içi tüketime yönelik ithalat yapılmamıştır ve yurt içi şekerin tamamı yerli ve milli pancar şekeri üretimiyle karşılanmaktadır. Diğer yandan 2002 yılı öncesinde yurt içine 460 bin ton olarak satılan nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotası, yapılan düzenlemeyle 67 bin tona düşürülmüştür.”
EKOPOLİTİKA Yorumu
Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü’nün yayınlanan Şeker Pancarı ürün raporuna (1) göre şeker pancarı üretimine ilişkin Faydaları ifade edilmiştir. (EŞTÜRK, 2018)
• Şeker pancarı ekonomik değerinin yanında istihdam ve tarımsal üretimde devamlılığı destekler.
• Bir dekar şeker pancarı üretimi yaklaşık 10 işgücü istihdam sağlamaktadır.
• Kendinden sonra ekilen hububatta %20 verim artışı sağlamaktadır.
• Yaklaşık 350 bin çiftçi ailesi, 300 bin hektar üzerinde bir alanda şeker pancarı yetiştirmektedir.
• Bir dekarının fotosentez yoluyla havaya verdiği oksijen, 6 kişinin bir yılda tükettiği oksijene
eşdeğer olup, 1 da’lık orman alanından 3 kat daha fazla oksijen üretmektedir.
• Şeker pancarı tarıma dayalı sanayide önemli bir rol oynayarak katma değer yaratmaktadır.
• Şeker pancarı endüstriyel bir bitkidir. Endüstri bitkileri içinde sağladığı katma değer
bakımından 2. sırada yer almaktadır.
• Şeker pancarının işlenmesi sonucu oluşan melas ve küspe hayvan yemi olarak kullanılmakta
olup, ispirto üretimi ve içki sanayinin önemli bir hammaddesidir.
Toplumsal kalkınma için kritik bir öneme sahip ve stratejik bir ürün olan pancar ve şeker üretiminin, neoliberal politikaların terk edilip bu güzide ürüne gereken önemin verilmesi, gerekli yatırımların yapılması sonucunda toprak ana hemen bereketli yüzünü göstermiştir. EKOPOLİTİKA ailesi olarak çiftçimize desteklerin artarak devam etmesini, fabrikalarımızın yatırımlarının artarak pancar ve şeker üretimine ilişkin güzel haberlerin devamını dileriz. TEPGE Ürün Raporu: ŞEKER PANCARI 2020- Ömer ŞENTÜRK Ziraat Mühendisi